„DIICOT este o unitate de parchet, o unitate reactivă, nu e nici serviciu de informații, nici poliție. În principiu, reacționează după ce este informată cu privire la diferite aspecte. Își formulează dosare, anchete, acuzații după ce e sesizată. Trebuie să ținem cont că Ucraina este o zonă de conflict. În zone de conflict există și cerere de armament. Cu un ochi de nespecialist, am văzut armamentul prezentat de jurnaliștii britanici și la o primă vedere nu par arme de răboi, par arme de vânătore, ca nespecialist, repet. E de invidiat norocul unor jurnaliștii care filmează cu camera în față trei traficanți mascați despre care spun în principiu că le-au preluat telefoanele și le-au încuiat în mașină deși nu aveau semnal. Am luat legătura cu partenerii noștri instituționali, cu serviciile de informații și poliția, ne vom face treava în această chestiune. Nu s-a deschis deocamdată niciun dosar penal, o să trebuiască să luam legătura cu partenerii noștri din străinătate și o sa vedem. Nu am primit date de la serviciile de informații în legătură cu posibile astfel de fapte de până acum. Dar am avut discuții despre acest caz, inclusiv astăzi”, a declarat procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.
Filmarea difuzată de Sky News arată întâlnirea dintre doi traficanți de arme, care ar fi români, și echipa de jurnaliști. După luni de negocieri, echipa Sky News spune că a fost direcționată către o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grrup de traficanți de arme.
„Nu există niciun subtrefugiu aici. Știau că suntem o organizație de presă care dorește să ilustreze că obținerea unei arme este un proces relativ ușor și credeau că urma să cumpărăm arme. Nu am făcut-o, ceea ce a făcut ca problemele să fie puțin mai complicate. Ideea este că lor nu le păsa cine suntem, atât timp cât eram dispuși să plătim. În timpul întâlnirii au spus clar că vor vinde absolut oricui: spărgători de bănci, criminali în masă sau teroriști, nefăcând nicio distincție”, se arată în reportajul Sky News.
„Ni s-a spus că la un anumit punct pe drumul spre locul întâlnirii, un vehicul 4×4 va fi parcat pe partea opusă a drumului și va face semne cu farurile, semnalându-ne să ne oprim. Ni s-a spus să rămânem în mașina noastră și să nu încercăm să filmăm sau să ne apropiem de pasagerii din vehicul înainte de a ajunge la destinația finală”, se arată în reportaj.
Sky News povestește cum jurnaliștii i-au urmat pe traficanți într-o pădure unde nu era semnal la telefon, iar acolo s-au oprit pe o pajiște.
„Doi bărbați ne-au făcut semn să îi urmăm. Am fost percheziționați, echipamentul nostru a fost verificat iar telefoanele luate și încuiate într-o mașină. Ne-au luat cheia de la mașină. După ce au deschis portbagajul mașinii, ne-au arătat tipurile de arme disponibile spre vânzare”.
„Le aducem din Ucraina cu muniția, atât cât vreți”, a spus unul dintre ei, iar în filmare se vorbește despre AK47, cea mai vândută armă din arsenalul traficanților. „Granițele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu ușurință cumpărătorilor din vestul Europei” spune jurnalistul.
Materialul video ridică însă semne de întrebare, având în vedere că cei doi traficanți s-au lăsat filmați pe tot parcursul întâlnirii fără a avea vreo reținere. Nu este clar nici de ce în filmare se vorbește despre armele AK47 dar pe înregistrare apare doar o pușcă pentru lunetiști.
Agenția MEDIAFAX a încercat să obțină un punct de vedere din partea Serviciului Român de Informații, dar acesta a refuzat să confirme sau să infirme existența vreunei informări în legătură cu acest caz către alte instituții ale statului.
În contextul în care serviciile de securitate britanice avertizează cu privire la atacuri teroriste în țara lor de tipul celui care a avut loc la Paris, publicația Sky News anunță că a demmarat ancheta după ce a primit informații că traficanții de arme din estul Europei s-au înmulțit și vând armament oricui.
Analiștii de securitate spun că celule islamiste și atacatorii care acționează de unii singuri consideră la momentul actual că armele automate sunt cel mai bun mod de a comite crime în masă.